Pieczony kalafior z sosem koperkowym

Dominika
Przekąski
06.07.2016 19:33
Pieczony kalafior z sosem koperkowym

Pieczony kalafior - 1 głąb kalafiora - 35 g sera cheddar - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - duża szczypta ostrej papryki - 1 łyżeczka kolendry - sól, pieprz do smaku Sos koperkowy - 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 1 ząbek czosnku - 1/2 małego pęczka koperku - sól, pieprz do smaku - ewentualnie majonez Przygotowanie Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie umyć, a następnie pokroić jeszcze na nieco mniejsze kawałki. Pieczony kalafior z sosem koperkowym Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na jedną z moich ulubionych zdrowych przekąsek, chipsy z jarmużu. W naczyniu żaroodpornym wymieszać ze sobą kalafior i zawartość miseczki, tak aby każdy jego kawałek był pokryty przyprawami. W miseczce wymieszać jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany drobno koperek, sól, pieprz i ewentualnie majonez. Następnie posypać kalafior startym na małych oczkach serem i zapiec jeszcze 5 minut. Dodatkowo taki kalafior nie musi być akurat przekąską, a świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. Może skusicie się i podacie taką zdrową przekąskę np. na finale euro ;) Lekko przestudzony pieczony kalafior podawać z sosem koperkowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/pieczony-kalafior-z-sosem-koperkowym/