Ciasto Pani Walewska

Ciasta
06.07.2016 13:27
Ciasto Pani Walewska

Składniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g miękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta pomijając płatki migdałowe(są tylko na górną część ciasta). 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, ziarenka z laski wanilii(opcjonalnie) i pół litra mleka łączymy i zagotowujemy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Blaszkę o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem - łatwiej będzie nam wyciągnąć upieczone ciasto z blaszki). Kiedy będzie już puszyste, nie przerywając ucierania, dodajemy partiami budyń, a na końcu wlewamy stopniowo amaretto. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Przed podaniem wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moje-pitraszenie.blogspot.com/2016/04/ciasto-pani-walewska.html