Chłodnik z cielęciną

Agata
Zupy
06.07.2016 9:21
Chłodnik  z cielęciną

Chyba nie ma w Polsce domu w którym nie pojawiałby się on na stole. Uwielbiam ten moment kiedy biała jogurt barwi się na intensywny biskupi kolor ! Cielęcinę kroimy w paski i dorzucamy do chłodnika. 60 minut 3 kiszone ogórki starte na grubej tarce ( jeśli mamy wodę z ogórków nie wylewamy jej !) Liście botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. W oryginalnym przepisie pojawia się cielęcina pieczona, ja przygotowuję go z cielęciną gotowaną. Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych. Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/07/chlodnik-z-cielecina.html