Biszkopt z jagodami i galaretką

Ewelina
Ciasta
29.06.2016 8:57
Biszkopt z jagodami i galaretką

1 szklanka umytych, osączonych jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka (użyłam niebieskiej) 1 fix do śmietany 1-2 łyżki cukru pudru 2 szklanki umytych, osączonych jagód Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500ml wody) 2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. 11. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto Smerfuś – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. 8. Pozostałe dwie galaretki również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę jagód, wymieszać łyżką. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Ciasto wyjąć z blaszki i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić je raz w poziomie. 9. Śmietankę kremówkę 500ml ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Polecam… Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś Składniki: Biszkopt 6 jajek – osobno żółtka i białka Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/biszkopt-z-jagodami-i-galaretka-smerfus.html