Kisiel z kwiatów czarnego bzu

Agata
Desery
22.06.2016 7:02
Kisiel z kwiatów czarnego bzu

Polecam ☺ SKŁADNIKI (2-4 porcje): - 2 duże baldachy kwiatów czarnego bzu * - 1 L wody - 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki jasnego syropu słodzącego (np. ryżowego) - 3 łyżki skrobi ziemniaczanej - 1/2 szklanki wody (do rozpuszczenia skrobi) * czarny bez kwitnie białymi kwiatami od maja do lipca, zbieramy tylko te dziko rosnące, białe kwiaty, bez brązowych plamek i nie jemy ich na surowo, spożywamy tylko po obróbce termicznej; zaraz po zerwaniu odkładamy je na 30-60 minut, żeby się naturalnie oczyściły z owadów PRZYGOTOWANIE: Kwiatki czarnego bzu odrywamy od łodyg i umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę razem z cukrem lub syropem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Its a totally trivial dessert with a very unique ingredient which makes it very special. INGREDIENTS (2-4 servings): - 2 large elderflowers * - 1 L water - 3 tbsp xylitol or 2 tbsp rice syrup - 3 tbsp potato starch - 1/2 C of water (to mix with the starch) * Elderflower tree have white flowers, which bloom from May to July, collect only the wild, pure white flowers, without any brown spots and dont eat them raw, eat them only after cooking. Right after picking them from the tree, put them away for 30-60 minutes to get rid of the bugs that may be inside. PREPARATION: Divide the white flowers from the stems and place them in a saucepan, add 1 L of water, sugar or syrup, bring to a boil and cook for 10 minutes. In the meantime, mix the starch with 1/2 cup of water. ELDERFLOWER JELLY PUDDING Tym osobom, które jeszcze nie próbowały kwiatów czarnego bzu ciężko będzie dokładnie opisać jak smakuje taki deser, ale zapewniam, że jest jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny. W zeszłym sezonie, te niezwykłe białe baldachy zamieniłam na aromatyczne, bezglutenowe placuszki, a w tym roku przygotowałam dwie, nieskomplikowane propozycje na użycie tej niezwykłej rośliny. Okres kwitnienia czarnego bzu jest dosyć krótki i niedługo się kończy, dlatego naprawdę warto w tym czasie choć raz go skosztować, tym bardziej, jeśli jeszcze go nie próbowaliście. Podajemy na ciepło lub na zimno, sam bez dodatków lub np. ze świeżymi owocami (np. truskawkami). Główną gwiazdą jest tutaj oczywiście kwiat czarnego bzu, który po prostu zagotowałam z wodą, wcześniej osłodzoną ksylitolem, a potem zagęściłam skrobią. You can eat it hot, straight away after cooking or chilled. The main star of this treat is of course elderflower, which I simply boiled with water and a little bit of xylitol, and after that I thickened it with potato starch.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/06/kisiel-z-kwiatow-czarnego-bzu.html