Rolada "żyrafa"

Aneta
Ciasta
05.06.2016 11:12
Rolada "żyrafa"

Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 80 ml wody 45 ml oleju 2 łyżki kakao Nadzienie: 0.5 l śmietany 30% 2 łyżki cukry pudru 2 śmietan fixy 2 banany sok z cytryny Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem. Zrobienie jej nie jest bardzo czasochłonne a efekt jest jak widać na załączonym obrazku (no wzorki mogły mi wyjść ładniejsze, ale talentu artystycznego mi poskąpiono) :) Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i po łyżce (aby nie uszkodzić struktury białek) delikatnie wmieszać do masy z żółtek. Gorące ciasto przełożyć na drugą blachę, zdjąć papier do pieczenia i położyć na wilgotnej ściereczce bawełnianej (ciemną stroną do góry). co prawda z pamięci podawała mi przepis, ale że ja niestety pamięć mam złotej rybki, to i niczego nie zapamiętałam. Wzdłuż ciasta na brzegu ułożyć banany w całości i od tej strony zacząć zawijanie rolady . Kilka łyżek ciasta przełożyć do szprycy i wyciskać na papierze szablon żyrafy (ja robię coś w stylu szachownicy). Gotowe ciasto włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubić z cukrem puder i fixami na sztywno. Blachę z jasnym wzorem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 3 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2016/06/ciasto-zyrafa.html