Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Pati
Zupy
30.05.2016 8:26
Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Składniki: 1 kg pomidorów rostbef wołowy 1 marchewka 1 pietruszka 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego oregano 4-5 listków bazylii 2 łyżki masła natka pietruszki sól pieprz Rostbef zalewamy około 1,5 litrem wody i dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Do naszego wywaru wrzucamy podduszone pomidory wraz z oregano i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Pokrojone na ćwiartki pomidory solimy i podsmażamy na patelce na łyżce masła. Możemy ją podać z ryżem, makaronem, bądź tak jak na zdjęciu poniżej z groszkiem ptysiowym. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na średnim ogniu (tak żeby się cały czas lekko gotowała) około godziny. Po tym czasie wyłączamy ogień, dorzucamy do zupy listki bazylii oraz resztę masła i blendujemy wszystko na jednolitą zupę. Po godzinie wyciągamy nasz rostbef, warzywa, liście laurowe i ziela angielskie, mięso i marchewkę kroimy w kostkę, użyjemy ich jako dodatki do zupy. Ja proponuje Wam, jako że wciąż mamy sezon na pomidory, przygotować ją ze świeżych pomidorów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/zupy/zupa-pomidorowa/