Sernik czekoladowo-waniliowy

Andrzej
Ciasta
26.05.2016 14:54
Sernik czekoladowo-waniliowy

Lista zakupów: Czekoladowe ciasto: 50 ml wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 100 g masła 1 szklanka cukru 5 jajek 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym Oczywiście można też użyć zwykłego lub dodać aromat do ciast. Na koniec – bardzo ostrożnie, by ciasto nie pomieszało się nam z serem – wykładamy na wierzch resztę ciasta. Brawo, ciasto już też za nami! Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, po czym wylewamy na nią połowę ciasta czekoladowego. 2 łyżki mąki ziemniaczanej Opcjonalny dodatek, ja postawiłem na konfiturę wiśniową z Biedronki (brak na zdjęciu) To odpowiedni moment na dodanie czegoś słodkiego – ja dodałem wiśnie, rozkładając je równomiernie po powierzchni sera. Dziś chciałbym Wam zaprezentować jego ciekawą wersję, w której masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami czekoladowego ciasta. Gdy ciasto jest upieczone, wyciągamy je z piekarnika, studzimy i degustujemy. Ubijamy białka na pianę w dwóch osobnych miskach, oczywiście pamiętając, która piana do czego ma trafić. Odpowiednio: 4 żółtka i białka dla ciasta oraz 5 żółtek i białek dla masy. Pieczemy mniej więcej godzinę, pilnując pod koniec, czy ciasto jest już gotowe. Następnie, mieszając, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści – cukier i kakao. Do całości dodajemy pianę z białek i znów krótko mieszamy. Następnie dodajemy do mieszanki przygotowaną wcześniej pianę z białek i ponownie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i ustawiamy ciasto na drugiej półce od dołu. Sernik z czekoladowym spodem oraz wierzchem jest stosunkowo mało popularny. Gdy masa kakaowa przestygnie, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka jaj. A na dodatek robi się nietrudno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://proste-przepisy.pl/sernik-czekoladowo-waniliowy/