"Szarlotka" bez pieczenia, z płatków owsianych i daktyli

Agata
Ciasta
20.05.2016 10:31
"Szarlotka" bez pieczenia, z płatków owsianych i daktyli

And as for me, baked apple pie can dissapear for a long time now ;) This cake makes a perfect light dessert, but it also works well as a healthy snack or breakfast. INGREDIENTS (7 / 18 cm square or round cake tin; 8-9 portions): - 1 C oat flour * - 1 C dried pitted dates (about 15 pieces) - 6 tsp carob powder - 2 tbsp coconut oil - 2 large apples - 1 tsp cinnamon - 2 tsp xylitol (or brown sugar) ** - splash of lemon juice * You can use mixed oats (spelt,rye,barley oats), or just regular porridge oats or certified gluten-free oats. Polecam A jabłek do ciasta czasem nawet nie trzeba kupować, obficie obrośnięte dzikie jabłonie można znaleźć w wielu zaskakujących miejscach ☺ SKŁADNIKI (forma 18 cm, kwadratowa lub okrągła, 8-9 kawałków): - 1 szklanka mąki owsianej * - 1 szklanka suszonych daktyli (ok. 15 sztuk) - 6 łyżeczek karobu w proszku - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 duże jabłka (w sezonie polecam odmianę Antonówka) - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżeczki ksylitolu (lub brązowego cukru) ** - odrobina soku z cytryny * ** można pominąć, jeśli jabłka są bardzo słodkie ** można pominąć, jeśli jabłka są bardzo słodkie PRZYGOTOWANIE: Mąkę owsianą, daktyle, karob, olej kokosowy wrzucamy do blendera i miksujemy, dłuższą chwilę, aż masa stanie się odrobinę lepka, a daktyle będą dokładnie zmielone. Jabłka przygotowujemy za pomocą robota kuchennego z funkcją tarki, niestety zwykłe starcie na tarce się raczej nie sprawdzi, jabłka będą zbyt wilgotne i ciasto może zamienić się w ciapkę. Gdy są już gotowe skrapiamy odrobiną soku z cytryny, dodajemy cynamon i ksylitol (jeśli nasze jabłka są bardzo słodkie, cukier można pominąć). Cut apples into smaller pieces, remove the seeds (no need to peel them), grate them in a foor processor. When they are done, add few drops of lemon juice, cinnamon and xylitol (if our apples are very sweet, sugar can be omitted) I jak dla mnie, pieczona szarlotka czy jabłecznik idą na dłuższą odstawkę ;) Ciasto jest idealnym, lekkim deserem, ale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska czy drugie śniadanie. 1,5 C of oats. ** if your apples are very sweet, you can omit the sugar ** if your apples are very sweet, you can omit the sugar PREPARATION: Jabłka kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy (jabłek nie trzeba obierać), wrzucamy do robota na tarkę. Wysypujemy ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą, (odsypujemy z niej 4-5 łyżek do szklanki, posłużą nam one jako kruszonka). Do przygotowania bazy na ciasto wykorzystałam mix płatków owsianych i słodkie daktyle, dodałam również karob, który nadał całości słodkiego karmelowego posmaku. Równomiernie wszystko dociskamy, posypujemy naszą kruszonką i wkładamy formę do lodówki na 1-2 godziny. Prepare the apples in a food processor with a grater function, regular grating (when using a grater) will not work here, apples will be to wet and the cake will fall apart. To create the dough I used a mix of oats and sweet dates, I also added a little bit of carob, which gave it sweet, caramel flavor. Put the cake back in the fridge and chill for 1-2 hours. Once removed from the refrigerator, cut it into squares and serve. Można wykorzystać mix płatków (płatki owsiane,orkiszowe,żytnie,jęczmienne) lub tylko zwykłe owsiane bądź bezglutenowe. Do tego świeże jabłka z cynamonem w środku i ciasto gotowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2014/09/weganska-szarlotka-bez-pieczenia.html