Wiosenna zupa z botwinki

Ewa
Zupy
19.05.2016 19:56
Wiosenna zupa z botwinki

Do jej przygotowania potrzebne nam będą: 2 pęczki świeżej botwiny, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 ⁄ 2 pęczka koperku, ⁄ pęczka koperku, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, dowolny kawałek mięsa (w moim przypadku był to filet z kurczaka), sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 1 ⁄ 3 szklanki śmietany, ⁄ szklanki śmietany, 150 gramów drobnego makaronu. Wiosną kiedy pojawia się na straganach świeża botwinka, nie mogę sobie odmówić, aby chociaż raz nie ugotować z niej zupy. Do wcześniej przygotowanej śmietany z mąką wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru, mieszamy i dopiero wtedy zalewamy naszą śmietaną zupę. Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je z wywaru i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy obrane i starte na tarce warzywa (marchew, pietruszka, seler), dodajemy przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy). W razie potrzeby zupę można dokwasić odrobiną soku z cytryny. W dodatku można ją spożywać zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej. Do wywaru dodajemy umytą i pokrojoną drobno botwinkę, wraz z małymi buraczkami. Gdy botwinka jest już miękka, możemy zabielić już naszą zupę. Takie zahartowanie śmietany zapobiegnie jej zwarzeniu się w zupie. Na koniec dodajemy natkę koperku i po zagotowaniu wyłączamy ogień pod garnkiem. Botwina zawiera substancje o podobnym działaniu jak estrogeny, więc jest źródłem młodości, piękna i seksu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.satinn.pl/coolinarki/wiosenna-zupa-z-botwinki/