Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim

Malgorzata
Przepisy
10.05.2016 20:13
Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim

Smacznego :) Porcje: 6-8 Składniki: Ryż - 100 g ryżu basmati Uncle Bens - 100 g ryżu kleistego do sushi - 6-8 płatów nori Zalewa do ryżu - 40 ml gorącej wody - 40 ml octu ryżowego - 20 g cukru - 2/3 łyżeczki soli - 200 g łososia (u nas wędzonego na zimno) - 200 g świeżego szpinaku - 200 g pieczarek (u nas brązowe i portobello) - 4 jajka sadzone (usmażone z obydwu stron) - 2 duże marchewki - 4 zielone szparagi ugotowane - 1/2 cebuli - 3 dymki - 4 ząbków czosnku - mała puszka kiełków soi (opcjonalnie) - 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni - sos słodko-kwaśny Uncle Bens - 2 łyżki sosu sojowego - olej sezamowy - olej rzepakowy - sól Przygotowanie: - W między czasie połącz składniki zalewy, wymieszaj z ugotowanym ryżem, nakryj ściereczką, odstaw. - Szpinak włóż do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru na 1 minutę, przełóż do wody z lodem, odsącz na sitku, odciśnij wodę. - Na blacie rozłóż kawałek foli spożywczej (dł. ok. 25 cm), na środku połóż płat nori, na środku nori połóż 2 łyżki ryżu formując kwadrat. - W misce wymieszaj łyżkę oleju sezamowego, łyżkę sosu sojowego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodaj indyka pokrojonego w cienkie paski, cebulę, białe części dymki, 1/3 pokrojonej marchewki, wymieszaj, marynuj min. 10 minut. Ryżowe kanapki z marynowanym indykiem i szparagami - Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj zamarynowanego indyka i cebulę, smaż na dużym ogniu 3-5 minut, posyp łyżką sezamu, przestudź. - W misce wymieszaj łyżkę oleju sezamowego z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wymieszaj, włóż odciśnięty szpinak, wymieszaj, przełóż do innego naczynia, a do marynaty włóż kiełki soi i szczypior, wymieszaj. Ryżowe kanapeczki na śniadanie, lunch, kolację lub jako pyszne przekąski, napakowane smakami i aromatami, w komponowaniu których ogranicza nasz jedynie wyobraźnia :D Mogą być z rybą, mięsem lub wegetariańskie - tak jak lubisz :) Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2016/05/kanapki-ryzowe-w-stylu-azjatyckim.html