NAJLEPSZA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Gosia
Sałatki
04.05.2016 23:37
NAJLEPSZA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Zarówno białe jak i zielone szparagi powinno się związać nitką i gotować w wysokim garnku z odrobiną soli i cukru, tak aby główki wystawały ponad poziom wody. Tym bardziej dziwi niewielka popularność tego warzywa w Polsce, gdzie uprawia się go zaledwie około 4 tysięcy ton rocznie, co statystycznie daje tylko jednego szparaga na przeciętnego Polaka. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego jeśli chcemy wykorzystać je w kuchni musimy się pośpieszyć. Ja szparagi najbardziej chyba lubię w sałatkach i dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu na niebanalną i pyszną sałatkę ze szparagami i mandarynką. Znane są trzy rodzaje szparagów: zielone, te najpopularniejsze i najdelikatniejsze, białe, bardziej łykowate i grubsze, oraz fioletowe – najrzadsze, za to słodsze, o najintensywniejszych smaku i zapachu. Składniki: 7 jajek 2 pęczki szparag 2 puszki mandarynek ok. 350 g szynki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego Każdy kto próbował kiedykolwiek kremowej zupy szparagowej albo sałatki ze szparagami wie ile smaku i nowości mogą wnieść te pyszne byliny do naszego menu. Białe szparagi są bardziej włókniste i dlatego po umyciu obieramy nożykiem lub obieraczką od góry do dołu. 4. Gdy szparagi się ugotują wyjmujemy i kroimy na kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2015/05/28/pyszna-salatka-ze-szparagami/