Chlebki Naan

Małgorzata
Przekąski
04.05.2016 18:07
Chlebki Naan

Składniki

Zaczyn drożdżowy

15 g drożdży świeżych

1 łyżeczka mąki

2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe

500 g mąki

180 ml jogurtu naturalnego

150 ml mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo

4 łyżeczki czarnuszki

4 łyżki masła ghee

Przepis

Zaczyn drożdżowy

Do kubeczka dodajemy mąkę, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Mieszamy i odostawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Ciasto właściwe

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jogurt, oliwę, proszek do pieczenia, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż może zaburzyć pracę drożdży. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik razem z blacha na której będziemy piec chlebki nagrzewamy do 220'C. Na dnie piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność. Dzięki temu chlebek nie będzie wysychał.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy na owalny placek, delikatnie podsypując mąką. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy czarnuszką. Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier z chlebkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na najwyższej półce piekarnika 7 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Chlebki powinny być rumiane z wierzchu i mięciutkie w środku. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

- czarnuszkę można również dodać do ciasta w trakcie zagniatania

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną