Szarlotka z kruszonką

Ewelina
Ciasta
03.05.2016 21:55
Szarlotka z kruszonką

Pyszna, aromatyczna szarlotka z kruszonką, bardzo polecam… Szarlotka z kruszonką Składniki: 100g migdałów lub orzechów włoskich, laskowych 500g mąki krupczatki 150g cukru pudru 300g masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 duże opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 32g 2kg umytych jabłek 3-4 łyżki płynnego, naturalnego miodu 1-2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i zmielonych goździków 1. Wyjąć z lodówki ciasto z migdałami i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami, równomiernie wyłożyć je na wierzch ciasta (ja ciasto pokruszyłam w rękach). Z lodówki wyjąć ciasto bez migdałów i nad blaszką zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami. Dodać masło i posiekać nożem (schłodzone masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami). 4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Bardzo smaczna szarlotka z kruszonką, z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone migdały i zagnieść. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. 6. Jabłka osączyć w rękach (odcisnąć nadmiar soku, żeby jabłka w nim nie pływały).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/szarlotka-z-kruszonka.html