Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami

Ola
Zupy
02.05.2016 18:54
Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami

Bulion warzywny: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek Koperek Kilka liści selera Kilka liści lubczyku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie) 1-2 łyżki oliwy 1 litr wodyPieprz i sól Przygotowanie: 1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą w garnku i odstawiamy na kilka ładnych godzin. Zupa krem z ciecierzycy z pomidoramiPrzepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: - ok. 300 g ciecierzycy suchej - 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych, jak ktoś ma) - pół łyżeczki sody oczyszczonej - sól, pieprz Dodajemy odrobinę sody oczyszczonej - dzięki temu nasza ciecierzyca stanie się miękka po około 1 godzinie gotowania, a nie po kilku. 3. Aby wywar miał odpowiedni smak powinien gotować się minimum 2 godziny - pamiętajmy zatem, aby odpowiednio wcześnie go nastawić. Dzięki bulionowi warzywnemu nasza zupa będzie miała intensywny smak, który dodatkowo podkreślą pomidory, dodajmy do tego sporo ciecierzycy i gotowe. Gotowanie bulionu i moczenie ciecierzycy są czynnościami długotrwałymi, więc pracę musimy zaplanować sobie odpowiednio wcześnie :) Bardzo sycący i bardzo smaczny krem z ciecierzycy, który ukoi nasze podniebienie. 3. Gdy nasz bulion się gotuje, my w tym czasie wstawiamy do gotowania cieciorkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bananowepole.pl/2016/01/zupa-krem-z-ciecierzycy-z-pomidorami.html