Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Małgorzata
Ciasta
29.04.2016 7:22
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Zapraszam na fanpage na FB oraz na Instagram piątek, 29 kwietnia 2016 Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką Autor: Małgorzata Chyla o 07:04:00 Etykiety: ciasto bez jajek, ciasto z kruszonką, ciasto z rabarbarem, krajanka z kruszonką, kruche ciasto, kruche ciasto z rabarbarem, kruszonka, łatwe ciasto, placek z rabarbarem, rabarbar, rabarbar pod kruszonką Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom) Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :) SKŁADNIKI Ciasto (na foremkę 21x25 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 1/4 szklanki mleka Nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 1/3 szklanki cukru pudru (ja lubię kwaskowy rabarbar - jeśli lubicie bardzo słodko, możecie dać więcej cukru) 1 łyżeczka olejku waniliowego Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 (100g) kostki zimnego masła 2 łyżeczki olejku waniliowego PRZYGOTOWANIE Smacznego :) Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! Ciasto dzielimy na 12 porcji - 1 porcja (około 85g) - to 276 kcal (2,9 g białka, 16,5 g tłuszczu, 30g węglowodanów, 2g błonnika) Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego jajek :) W tym czasie przygotowujemy rabarbar - odcinamy liście i kroimy łodygi na plasterki grubości 0,5- 1 cm. Wstawiamy do piekarnika (ta sama temperatura) na około 45 minut - aż kruszonka ładnie się przyrumieni. Doskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Na upieczonym spodzie rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/04/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html