sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem

Zielony Środek
Obiad
27.04.2016 10:37
sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem

sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem Drukuj na 2 porcje Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) 300 g łososia ¾ - 1 szklanka ryżu 1 awokado 1-2 marchewki 2 garści rzodkiewek kawałek ogórka sezam, zielona cebulka i ew. nori do posypania sos: 3 łyżki sosu sojowego* + 2 łyżki wody, łyżeczka miodu, trochę soku z limonki lub cytryny, opcjonalnie trochę wasabi Przygotowanie Ryż ugotować. Że można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, a surową rybę zastąpić upieczoną! W miskach rozłożyć ciepły lub ostudzony ryż, warzywa, rybę, polać sosem i posypać sezamem, pokrojoną zieloną cebulką i ew. nori. Ryż basmati brązowy gotowałam w 1,4 ilości wody przez 25 minut (ale lubię, żeby był al dente). Opcjonalnie można ją zamarynować w części sosu, a nawet upiec na patelni posmarowanej masłem (chwileczkę, do ścięcia). Jaki ryż najlepszy do sushi bowl? Użyłam basmati brązowy, ale nada się każdy: krótkoziarnisty, jaśminowy, czarny… W zasadzie można też ryż zastąpić np. kaszą jaglaną, jak ktoś woli ! Ryż najlepiej gotować metodą absorpcji, ponieważ nie odlewamy w ten sposób cennych minerałów i wychodzi zwyczajnie smaczniejszy. Ryż basmati jasny oraz krótkoziarnisty wychodzi idealnie z podanej instrukcji (po wstępnym moczeniu). Jeśli sos sojowy jest bardzo intensywny, 1 łyżkę można zastąpić wodą. Niestety w Nicei nie można dostać ogórków gruntowych, a takie pewnie były by najlepsze, bo są najbardziej chrupiące! Ja dodatkowo jeszcze moczę ryż przez ok. pół godziny po opłukaniu, jednak bardziej chodzi mi o zasadę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/sushi-bowl-czyli-wiosenna-micha-przepis/