Bezglutenowe ciasto z truskawkami

Agata
Ciasta
17.04.2016 13:03
Bezglutenowe ciasto z truskawkami

English version Gluten free strawberry and apple cake 12×10 in baking pan 140g (1-1/4 cups) gluten free flour (f.e. 40g cornflour, 70g buckwheat flour, 40g millet flour, 60g rice flour) 60g (1/2 cup) cane sugar 1 tsp baking powder 115g butter, melted and cooled 2 eggs 120ml (½ cup) milk 2-3 drops of almond extract 1/2 tsp ground cinnamon finely grated zest of 1/2 orange pinch of salt 1/2 an apple, peeled, cored, and finely diced strawberries, cut in half Oat Streusel 40g rice flour 30g old-fashioned oats 25g cane sugar 1/4 tsp ground cinnamon pinch of ground nutmeg and ginger 35g butter, cold and cut into pieces 2 tbs sunflower seeds Preheat the oven to 274 F (190 C). Określone zostało tak: czuć, że zdrowe, jak takie ekologiczne :) Bezglutenowe ciasto z truskawkami blaszka 30x25cm mix mąk beglutenowych (40g mąki kukurydzianej, 70g mąki gryczanej, 40g mąki jaglanej, 60g mąki z ryżu brązowego) 60g brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 115g roztopionego masła 2 jajka 120ml mleka kilka kropel ekstraktu migdałowego ½ łyżeczki cynamonu skórka starta z ½ pomarańczy szczypta soli ½ jabłka truskawki (ok. 30 dag) Kruszonka 40g mąki z brązowego ryżu 30g płatków owsianych bezglutenowych 25g brązowego cukru ¼ łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru i gałki muszkatołowej 35g zimnego masła 2 łyżki ziaren słonecznika Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Poza tym staram się wprowadzić do swojego życia jak najwięcej posiłków bezglutenowych (co ostatnio słabo mi wychodzi), a z mąką bezglutenową jeszcze się nie oswoiłam do końca. Na razie poznajemy się, eksperymentujemy że tak powiem. Dzisiejsze ciasto z truskawkami też jest bezglutenowe. Czasem też zdarzy mi się upiec jakieś ciasto czy muffinki z truskawkami, mimo że słodyczy mało jadam. Przyznam, że trochę bałam sie co z tego wyjdzie, ale wyszło smacznie bo ciasto znikło nim się zorientowałam! Lift the parchment paper off the baking pan. Put the dough into the pan. Place strawberries halves on top of the batter, then top with the prepared oat streusel and sunflowers seeds. Bake for 30 minutes(or until a tester inserted in the centre comes out clean). Wrap it with foil and place in the freezer for 10 minutes. In a large bowl, mix together flour, baking powder, cinnamon, sugar and salt. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Pora na ciasto z truskawkami! On raczej wzrósł, ale brak czasu nie pozwala mi już na tak częste pieczenie jak kiedyś. Bezglutenowe ciasto z truskawkami i jabłkami oraz pyszną kruszonką. W smaku różniło się od tradycyjnego ciasta, ale to pewnie przed dodatek mąki gryczanej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.eksperymentalnie.com/2014/06/bezglutenowe-ciasto-z-truskawkami.html