Francuski chleb wiejski

Jacek
Śniadania
16.04.2016 10:46
Francuski chleb wiejski

Ciasto: 310 g wody w temperaturze 32-35ºC 180 g zaczynu (zostanie nam kilka łyżek) 370 g mąki pszennej 30 g mąki pszennej razowej 10 g soli 1/4 łyżeczki suchych drożdży lub 2 g drożdży świeżych W misce wymieszać 370 g mąki pszennej i 30 g mąki pszennej razowej. Delikatnie przenieść ciasto chlebowe do koszyka, spodem do góry, przykryć folią lub ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można również umieścić w lodówce na całą noc 12 - 14 godzin, ja nie miałem cierpliwości tyle czekać, ale podobno chleb jest wtedy jeszcze lepszy). Polecam! Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody 100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać (nie wyrabiać). Jeżeli zdecydujemy się na pieczenie w formie, wtedy zamiast w koszyku ostatnie wyrastanie prowadzimy w formie. Chleb powinno się piec w garnku żeliwnym, ja takowego jeszcze nie posiadam, więc piekłem na rozgrzanej blasze z piekarnika. Gdyby chleb za mocno się rumienił od góry, przykryć go folią aluminiową - zapobiegnie to przypaleniu skórki (ja przykrywam chleb folią po 20 minutach i zostawiam tak już do końca pieczenia, zależy to od posiadanego piekarnika) Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Przykryć folią lub ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok.5 godzin. Nagrzać piekarnik z blachą w środku, do maksymalnej temperatury (w oryginalnym przepisie - 245oC, mój tyle nie osiąga). Przykryć folią lub szmatką i zostawić na 6-8 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/francuski-chleb-wiejski.html