Makron ze szpinakiem i kurczakiem

Dominika
Makarony
06.04.2016 19:26
Makron ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki Ilość: 3 porcje - 200 g makaronu spaghetti - 2 filety z kurczaka - 300 g szpinaku baby - 70 g sera feta - 100 g śmietany 18% - 100 g jogurtu naturalnego - 20 g słonecznika - duża szczypta gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki soku z cytryny - olej do smażenia - sól, pieprz Przygotowanie Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Rozgrzać na niej ponownie odrobinę oleju i dodać umyty szpinak wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Sos przygotowałam między innymi z wymieszanej pół na pół śmietany z jogurtem. Makaron ugotować al dente według czasu podanego na opakowaniu. Kurczaka zdjąć z patelni. Na patelni rozgrzać trochę oleju i przesmażyć na nim kurczaka. Czasami potrzebne są mi przepisy, które robi się szybko, a przy tym nie tracą one na smaku. Na sam koniec do sosu dodać ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszać. Wykładać po porcji makaronu ze szpinakiem i kurczakiem na talerze, całość posypując dodatkowo słonecznikiem. Jeśli komuś nie zależy na ograniczaniu ilości kalorii, śmiało może użyć jedynie śmietany.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/makron-ze-szpinakiem-i-kurczakiem/