Pasztet z selera

Dominika
Śniadania
04.04.2016 7:21
Pasztet z selera

Składniki 1 kg bulwy selera 100 g pora (biała część) 120 g orzechów włoskich 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 ziarna ziela angielskie 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki imbiru (lub starty mały kawałek korzenia imbiru) 2 ząbki czosnku 100 ml oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2 łyżki sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Padło na pasztet z selera z kaszą jaglaną i mnóstwem przypraw, które są jednak dostępne w każdym sklepie, więc niech Was nie przerazi długa lista składników. Pora pokroić na talarki, a selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Masę na pasztet przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez ok. 40 - 45 minut. Dodać pora, ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem do momentu, aż por zmięknie. Na początku miałam pełne zdziwienie, że jak to pasztet może być wegański... Sam pasztet wychodzi bardzo wilgotny, z mocno wyczuwalnym smakiem selera oczywiście. Zawartość z patelni przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej, sos sojowy i przyprawy. Po tym czasie dodać selera, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i dalej dusić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/pasztet-z-selera/