Sernik Ambasador

Agnieszka
Ciasta
18.03.2016 11:32
Sernik Ambasador

Spód można też zrobic z okrągłych biszkoptów moczonych w słodzonej kawie z dodatkiem likieru Amaretto masa serowa: 2 litry mleka (użyłam 2%) 500 ml śmietany (może być za równo 12% jak i 18%) 5 jajek 1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy 250 g masła (użyłam 200 g masła extra i 50 g masła roślinnego, ze słoneczkiem w kubeczku) ponadto: 1/2 puszki brzoskwiń sok z 1/2 cytryny 2 kopiaste łyżki Nutelli 3 łyżki rodzynek namoczonych w Rumie lub likierze Amaretto 3 łyżki włoskich orzechów ok. 10 sztuk herbatników kakaowych Ten sernik polecam Wam w tym roku na wielkanocny stół, poza niepowtarzalnym smakiem ma jeszcze inne walory, bardzo efektownie prezentuje się na stole i nie może się nie udać. Sernik na zimno, który pamiętam jeszcze z czasów wczesnego dzieciństwa, a teraz, jak wiele wypieków na moim blogu przeszedł delikatny lifting. W czasie gotowania można delikatnie zamieszać całość, by ser nie osiadł na dnie i się nie przypalił. W tym czasie mieszanka powinna się warzyć, czyli dzielić na serwatkę i ser (patrz zdj.) Wylać zawartość garnka na durszlak i odstawić na 2-3 godziny. Do jednej dodać sok z cytryny i pokrojone w kostkę, odsączone z syropu brzoskwinie. Na dodatki do sernika wybrałam smaki z ciasta Ambasador brzoskwinie, nutellę i bakalie, a całość podkreśliłam nutą alkoholu. Herbatniki moczyć w syropie z brzoskwiń i układać na masie. Wsypać posiekane orzechy, dodać odsączone rodzynki i wlać 1-2 łyżki likieru, który pozostał z moczenia rodzynek. Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Zawartość ściereczki można jeszcze delikatnie odcisnąć (ale delikatnie, nie odciskamy sera na wiór). Na herbatniki wyłożyć jasną masę z brzoskwiniami. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Taką mieszanką wyłożyć dno tortownicy i odstawić na bok. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z okruchami ciastek. Niech Was to nie przerazi, bo wbrew pozorom zrobienie sera w domu jest naprawdę bardzo proste. Ciemną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Składniki: spód: 160 g herbatników kakaowych 50 g mlecznej czekolady

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/03/Ambasador-sernik-na-zimno-gotowany.html