Odrywana drożdżówka z konfiturą

Agnieszka
Ciasta
15.03.2016 14:49
Odrywana drożdżówka z konfiturą

Składniki: - 250 ml mleka, - 600 g mąki pszennej, - 1 opakowanie drożdży instant (7g), - 80 g margaryny, - 100 g cukru, - 2 jajka, - szczypta soli, - do posmarowania: 1 jajko, - 1/2 słoiczka konfitury owoce leśne Nasze domowe, - do dekoracji: lukier i motylki cukrowe. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże suche (jeśli używacie drożdży świeżych to musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Z ciasta odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę konfitury i formujemy w kulkę. Układamy kulki w tortownicy (mi wyszło 12 kulek i ciasta trochę zostało). Przygotowanie:W jednym rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kolorowowkuchni.blogspot.com/2016/03/odrywana-drozdzowka-z-konfitura.html

Aga w kuchni

Agnieszka