Pomysł na świąteczne ciasto

Ewelina
Ciasta
12.12.2013 10:22
Pomysł na świąteczne ciasto

Przepis

NADZIENIE:

250-300g.maku,

100g.margaryny,

150g.cukru,

paczka cukru waniliowego(mała),

3-4 krople aromatu migdałowego,

2jajka,

2,5 dag.mielonych migdałów lub orzechów,

100g.rodzynek.

CIASTO:

300-400g.mąki,

drożdże instant lub 2,5 dag świeżych drożdży,

50g.cukru,

paczka cukru waniliowego,

ok.150ml. mleka,

1 jajko,

50g.masła(należy je stopić i ostudzić),

Mak zalać wodą ,zagotować.

Gotować 5 min.,zdjąć z ognia,pozostawić w wodzie do ostygnięcia.

Osączyć ,przemielić.(ja zwykle mielę 2-3 razy).

Stopić margarynę,dodać mak,cukier i cukier wanil.,aromat,2 jajka,migdały i rodzynki.

CIASTO:

Przesiać mąkę,dodać drożdze,cukier,cukier waniliowy-wymieszać.

Wlać mleko(lekko ciepłe),wbić jajko,wyrobić.

Wlać stopione masło.Dobrze wyrobić.

Zostawić w cieple do podwojenia objętości.

Rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 45/35 cm.

Rozsmarować nadzienie,zwinąć dłuższy bok.

Utworzyć wieniec(koło)-ułożyć na blasze wyłożonej wysmarowanym pergaminem.

Można włożyć do dopasowanej tortownicy-mamy pewność ,że końce się nie rozkleją...

Ciasto nacinamy i przekręcamy poszczególne części ( tak jak na zdjęciu) lub robimy nacięcia o głębokości 0.5 cm.w kształcie gwiazdy.

Posmarować całość mieszanką 1 łyż.mleka z 1 żółtkiem.

Piec 40min.w temp.160-180stopni.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną