Szarlotka na ciepło z lodami

Katarzyna
Ciasta
10.03.2016 8:35
Szarlotka na ciepło z lodami

Składniki

Ciasto:

40 dag mąki

2 czubate łyżki mąki kukurydzianej

½ szkl cukru

200g masła

1 łyżka cukru wanilinowego

2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki zimnej wody

½ płaskiej łyżeczki soli

3 żółtka

Nadzienie:

1,5 kg kwaśnych i twardych jabłek

2 łyżeczki cynamonu

½ szkl cukru

Przepis

Przesiewam mąkę, dodaję zimne masło w kawałekczkach, następnie cukier, mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. Wszystko siekam nożem, energicznie a następnie mieszam składniki.

Dodaję żółtka, cukier wanilinowy i wodę. Szybko zagniatam w zwarte i elastyczne ciasto, by jak najkrócej miało styczność z ciepłem rąk.

⅓ ciasta formuję w kulę, owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażalki.

Pozostałe ciasto daję do lodówki na ok. 30 min, by się dobrze je wałkowało.

Po tym czasie podsypuję bardzo małą ilością mąki i rozwałkuję na szerokość blachy (u mnie 36×23 cm), albo wyklejam spód ciastem – brzegi blachy obklej do 3 cm wysokości (blachę wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Ciasto nakłówam widelcem.

Wierzch surowego ciasta wykładam papierem do pieczenia a na niego wysypuję fasolę (by ciasto urosło równe, bez wybrzuszeń). Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180C) i piekę przez 10 min.

W tym czasie robię nadzienie.

Jabłka obieram ze skóry, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję w plastry. Dodaję cukier, cynamon i mieszam całość.

Jabłka wykładam na spód ciasta a na to trę na tarce o dużych oczkach pozostałą część zamrożonego ciasta. Na samą górę układam pozostałe plasterki jabłek.

Wstawiam do gorącego piekarnika (180C) i piekę ok. 55 min do złotego koloru.

Upieczoną szarlotkę posypuję cukrem pudrem, nakładam lody waniliowe.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną