Paprykowe szaszłyki z guacamole

Ewelina
Obiad
07.03.2016 21:39
Paprykowe szaszłyki z guacamole

Składniki (na około 8 szaszłyków): - 400g mięsa wieprzowego np. schabu, polędwiczki, lub piersi z kurczaka - 2 łyżki harrisy (pasty z papryki) - 1 duża cebula - 250g pieczarek - 1 czerwona papryka - oliwa z oliwek - sól, pieprz - 1 awokado - 1 pomidor - natka pietruszki - kilka gałązek - 1/2 papryczki chilli - sok z 1 limonki lub z 1/2 cytryny - 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego do smażenia) Wykonanie: Patyczki do szaszłyków zanurzamy w wodzie. Następnie zdejmujemy je z patelni, kładziemy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20-30minut. Upieczone szaszłyki podajemy z guacamole oraz z chlebkami naan (TUTAJ przepis), opiekanymi ziemniaczkami (TUTAJ przepis), bądź ryżem, czy ulubioną kaszą. Zamarynowane mięso nakłuwamy na namoczone w wodzie patyczki, na przemian z warzywami. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na minimum 30minut. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Układamy na niej szaszłyki i dociskamy je (np. kładąc na nie deskę i coś ciężkiego). Mięso dzielimy na kawałki, dodajemy do niego harrisę oraz 2 łyżki oliwy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2016/03/paprykowe-szaszyki-z-guacamole.html