Ciasto Seropianka: serowo-cytrynowa pianka na biszkoptach

Kamila
Ciasta
03.03.2016 19:32
Ciasto Seropianka: serowo-cytrynowa pianka na biszkoptach

Podam oryginalne składniki w nawiasie jednak ciut zmienione pod mój przepis Składniki: 900 litrów gęstego jogurtu greckiego (moje proporcje 800 ml greckiego 100 ml jogurtu naturalnego) 2 budynie śmietankowe ( z prawdziwą wanilią bez cukru) 5 jajek ( osobno białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 szklanka oleju 1 opakowanie biszkoptów ( około 200 g) skórka otarta z dużej cytryny sok z jednej małej lub połowy dużej cytryny Beza 1 szklanka białek (6-7) 3/4 szklanka cukru Muszę się pochwalić iż na walentynki dostałam piękny duży bukiet żywych kwiatów i czekoladki :D smacznie było ;) Żółtka ucieramy z połową cukru z szklanki i cukrem waniliowym na biały puch. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem beza) wykładamy na ciasto i ponownie w tej samej temperaturze wkładamy do pieca nie dłużej niż na 15 minut, nie dłużej ponieważ nie powstanie nam rosa :) ja trzymałam dłużej i rosa na moim cieście była na wagę złota :) Ścieramy skórkę z cytryny na małych oczkach tarki i dodajemy do masy wraz z sokiem z wyciśniętym z cytryny. Muszę przyznać ,że autorce przepisu bo tak trzeba przyznać, pianka wyszła o wiele wyższa ale to pewnie dlatego ,ze ja poskąpiłam w białkach bo mi nad zwyczajniej w świecie ich brakło... Miksujemy przez jakiś czasUbitą pianę z białek dodajemy do masy jogurtowej łącząc ją ze sobą delikatnie mieszając aż składniki się połączą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kamira90.blogspot.com/2014/02/ciasto-seropianka-serowo-cytrynowa.html