Pierogi ruskie

Ewa
Obiad
29.02.2016 11:25
Pierogi ruskie

Składniki

Ciasto:

400 g mąki

1 szklanka ciepłej wody

1 żółtko

1 łyżka oleju

Farsz:

1/2 kg ziemniaków,ugotowanych

sól i pieprz

1 cebula

350 g białego sera

Przepis

Przygotuj ciasto.

Mąkę wysyp na stolnicę. Mieszając powoli dodawaj wodę. Dodaj żółtko i olej. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 15 minut.

W między czasie przygotuj przygotuj farsz.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Cebulę przełóż do miski. Dodaj ser i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj. Wyrój kółka,i na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu. Sklej pierogi.

Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną