Ciasto drożdżowe z kruszonką

Beata
Ciasta
29.02.2016 0:14
Ciasto drożdżowe z kruszonką

Od razu w domu przytulniej i cieplej. Składniki 4 szklanki mąki 8 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 4 jajka 1/4 łyżeczki soli 130 g masła Kruszonka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić. Posypać nią ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkami. , a w całym domu unosi się zapach ciasta. Do miski włożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/02/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka.html