Ciasto Węgierskie

Kamila
Ciasta
19.02.2016 13:47
Ciasto Węgierskie

głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 3 łyżki kakao szklanka wiśni w spirytusie ( wedle uznania można dodać ich więcej) Polewa 3 łyżki kakao 3 łyżki wody kostka margaryny 1/2 szklanki cukru Wykonanie: ciasto: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy razem z szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy jedna z galaretek zacznie tężeć dodaj ją stopniowo do ucieranego masła i wymieszaj dodając też kakao. Pieczemy 30 minut w 180 C Ciasto ostudzić wyjąć z blachy i przeciąć poziomo na dwie części Krem: Można też górę wyłożyć cienką warstwą ciasta a następnie polać polewą Polewa: Wszystkie składniki dodaj do garnka i zagotuj co chwilę mieszając aby masa się nie przypaliła. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml wody w osobnych miseczkach. Ciasto nie jest drogie, a w zamian bardzo smaczne :) Drugą galaretkę po stężeniu pokrój w kostkę i dodaj do masy oraz wiśnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kamira90.blogspot.com/2012/09/ciasto-wegierskie.html