Postne kotlety śledziowe

Ewa
Obiad
15.02.2016 20:43
Postne kotlety śledziowe

Aby przygotować kotlety śledziowe, potrzebne nam będą: - 6 płatów śledziowych (tzw. matiasów), - 1 cebula, - koperek, - 2 jajka, - 1 czerstwa bułka, - pieprz, - sól (w razie potrzeby), - bułka tarta, - olej rzepakowy do smażenia, - mleko do namoczenia bułki. Nadają się zarówno jako element postnego obiadu, jak też można je wykorzystać na zimno jako dodatek do kanapek. Czasami mamy ochotę na jakąś kulinarną odmianę, gdy znudziło nam się już robienie kotletów schabowych czy pomidorówki. Dla mnie taką smakową odmianą stał się przepis na kotlety ze śledzi matiasów. Przyjaciółka opowiedziała mi też, że śledziowe kotlety świetnie się nadają do zamarynowania w zalewie octowej. Śledzie namaczamy na całą noc w wodzie lub mleku, by utraciły swoją słoność. Masę pozostawiamy na około pół godziny, aby składniki mogły się połączyć. Jednak mój duch eksperymentatorki dał o sobie znać i pomyślałam sobie A co mi tam szkodzi! Smażymy na złoty kolor na oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.satinn.pl/coolinarki/postne-kotlety-sledziowe/