Muffinki z lemon curd i włoską bezą

Katarzyna
Ciasta
12.02.2016 8:18
Muffinki z lemon curd i włoską bezą

SKŁADNIKI: na muffiny 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 mały jogurt naturalny 1/3 szklanki mleka 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła na włoską bezę 2 białka 100 g cukru 30 ml wody Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Gdy masło zacznie się roztapiać roztrzepać całość rózgą, aż masa stanie się jednolita. W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier i sok z cytryny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut. Mikser nastawić na średnie obroty i, stopniowo wlewając gorący syrop, ubijać, aż masa ostygnie. Na wierzchu, przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić obłoczek z bezy. W muffinach po przestudzeniu, ostrym nożykiem wykroić dość głębokie otwory, które wypełnić lemon curd. Dla dekoracji bezę można lekko opalić przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku. Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy charakterystycznie pienić).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.xn--kuchniawopaach-qnc.pl/2014/06/muffinki-z-lemon-curd-i-woska-beza.html?m=1