Tagine z kurczakiem i oliwkami

Agata
Obiad
03.02.2016 10:13
Tagine  z kurczakiem i oliwkami

Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonych oliwek bez pestki 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 4 ziemniaki ok. 200 ml bulionu sól morska oliwa do smażenia posiekana natka pietruszki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. Składa się z dwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy są soczyste i przechodzą wszystkimi aromatami i smakami. Naczynie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/09/tagine-z-kurczakiem-i-oliwkami.html