ZUPA BROKUŁOWA Z KUKURYDZĄ (w 20 minut)

Gosia
Zupy
02.02.2016 21:14
ZUPA BROKUŁOWA Z KUKURYDZĄ (w 20 minut)

Robię ją zawsze wtedy, gdy brak mi czasu, a mam ochotę rozgrzać się ciepłą zupką. SKŁADNIKI: (na 6-8 porcji) dwie małe główki brokułów (lub jedna duża) 350 g mięsa mielonego z indyka 3 średnie marchewki 1 duża cebula puszka kukurydzy śmietanka 12 % (ewentualnie serek topiony śmietankowy) duży ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju sól, pieprz, papryka czerwona – do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa myjemy. Pomysł na to danie to tak naprawdę inspiracja przepisem na szybką zupę na którą przepis podała mi kilka dobrych lat temu w pociągu SKMki relacji Gdańsk Główny-Zaspa moja koleżanka Aldona. Od kiedy wystrzegam się chemii w mojej kuchni zrezygnowałam całkowicie z kostek rosołowych, a serki topione ze względu na swój niechlubny skład goszczą w moich daniach niezwykle rzadko. W tym czasie na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Po podsmażeniu można jeszcze dolać troszkę wody z gotowanych warzyw i poddusić chwilkę na patelni. W jej oryginalnym przepisie o ile dobrze pamiętam była jeszcze kostka rosołowa, papryka czerwona i zamiast śmietanki śmietankowe serki topione. Jeśli chcemy zamiast śmietanki użyć serków topionych dodajemy je i chwilkę mieszając podgrzewamy zupę tak by się rozpuściły. Obie pracowałyśmy wtedy w banku i cierpiałyśmy na brak siły, czasu i chęci do stania przy garach. Najlepiej smakują podane z grzanka czosnkową, ale sama w sobie zupa jest wystarczająco syta, by zjeść ją bez dodatków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qulinarna.com/2016/02/02/zupa-brokulowa-z-kukurydza-w-20-minut/