RAZOWE NALEŚNIKI (FIT)

Gosia
Fit
02.02.2016 15:44
RAZOWE NALEŚNIKI (FIT)

🙂 Taka mąka zawiera wszystkie składniki, które występują w ziarnie, między innymi fosfor – potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego metabolizmu; żelazo – zapewnia właściwy rozwój umysłowy, funkcjonowanie układu immunologicznego, jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu; magnez – bierze udział w budowie kości i zębów, jest konieczny do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego; cynk – wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, stan kości i skóry, kwas foliowy – niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju ciąży, ma istotne znaczenie w procesie krwiotwórczym; niacynę witamina B3) – wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry oraz błon śluzowych. Składniki: 1½ szklanki mąki pszennej razowej 2 jajka 1 szklanka jogurtu (lub ewentualnie jakiegokolwiek mleka lub kefiru) 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej) 2 łyżki oleju (+ 3 łyżki oleju do smażenia) W przeciwieństwie do białej, mąka razowa powstaje z ziarna pozbawionego otrąb, które miele się tylko raz, efektem czego jest ciemna, gruba mąka zawierająca wszystkie składniki ziarna. Tym razem zaserwowałam sobie naleśniki z bananami i polałam roztopioną w kąpieli wodnej gorzka czekoladą, ale równie dobrze pasować do nich będzie bardziej wytrawne nadzienie, np. szpinak lub inne warzywka. Jest ona niestety niepełnowartościowa, bo w procesie technologicznym pozbywając się zewnętrznej warstwy zboża (okrywy) usunięto z niej większości witamin, minerałów i błonnika. 3. Gdy już patelnia będzie dobrze rozgrzana, za pomocą łyżki wazowej wlewamy ciasto naleśnikowe i przechylamy patelnię tak, aby ciasto rozprowadziło się po całej jej powierzchni. 4. Przekładamy naleśniki na drugą stronę i smażymy równomiernie (uwaga: naleśniki z mąki razowej wychodzą nieco grubsze niż zwykłe i wymagają dłuższego smażenia).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qulinarna.com/2015/06/22/nalesniki-razowe/