Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Małgorzata
Ciasta
24.01.2016 11:49
Drożdżowe bułeczki cynamonowe

SKŁADNIKI Na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g drożdży instant (lub drugie tyle świeżych) 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko Na nadzienie: 100 g masła 100 g brązowego cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu kilka kropelek aromatu waniliowego Bardzo się pomyliłam ;) Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :) Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 13 minut, aż będą złoto-brązowe. Wykładamy ślimaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (na jedną blachę max.12 sztuk, gdyż zwiększą swoją objętość). Skąd by jednak do nas nie przybyły, w naszym domu przyjęły się błyskawicznie i na pewno z nami pozostaną :) Gdy będzie gładkie i elastyczne - robimy dwie kule, które przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto mąką). Dodatkowo 1 jajko do posmarowania PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy ciasto- mieszamy w misce mąkę, cukier, sól oraz drożdże.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/12/drozdzowe-bueczki-cynamonowe.html