Karczek suszony dojrzewający-pychotka do zrobienia samemu

Kasia
Przekąski
24.01.2016 9:16
Karczek suszony dojrzewający-pychotka do zrobienia samemu

Tym razem zrobiłam karczek suszony-i wyszedł równie pyszny jak schabik,w tych wędlinach po prostu można się zakochać,Kupując taką wędlinę w sklepie płacimy naprawdę dużo a robiąc ją samemu to tak naprawdę płacimy tylko za mięso i odrobinę swojej pracy-robimy go tak samo tylko na końcu przyprawy są inne,ważne jest w tych wędlinach przede wszystkim to ,żeby je jak najcieniej pokroić,ja poprosiłam zaprzyjaźnioną panią w sklepie mięsnym ,żeby mi ją pokroiła,bo ręcznie aż tak cieniutko ciężko jest to zrobić-polecam również przepis na schabik suszony który znajdziecie tutaj,oraz inne domowe wędliny,w zakładce na pasku bocznym-Wędliny domowe Składniki: - 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej - 2 łyżki suszonego majeranku - 1 główka czosnku - 1/2 łyżeczki papryki czerwonej pikantnej - 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów - 1 pończocha Przygotowanie: Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, pieprzem i papryką. Zobaczcie krótki film jak go zrobić ⤵️⤵️⤵️ Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2016/01/karczek-suszony-dojrzewajacy-pychotka.html