Zupa krem z dyni

Alicja
Fit
21.01.2016 8:36
Zupa krem z dyni

Składniki: (na 6 porcji) - 1 mała dynia - 1 duża cebula - 1 l rosołu - 2 ziemniaki - 2 marchewki - 100 ml śmietanki 30% - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta curry - słodka i ostra papryka w proszku - sól, pieprz - łyżeczka smalcu Dodatkowo: - natka pietruszki - 4 kromki chleba lub bułki Przygotowanie: Dynię opłucz, pokrój na mniejsze kawałki, usuń nasiona i wytnij sam miąższ, który następnie pokrój w większą kostkę. W kuchni znalazła zastosowanie w wielu potrawach m.in wykorzystywana jest do przygotowania wspaniałych zapiekanek, zup czy nawet konfitur. 100 g dyni zawiera ok. 27 kcal, jest bogata w witaminy i cenne składniki mineralne tj.potas, fosfor, wapń czy żelazo. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do zupy. Niezwykle delikatna i kremowa zupa krem z dyni to idealna propozycja dania w ponure i coraz chłodniejsze jesienne dni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2015/09/zupa-krem-z-dyni.html