Szarlotka z kruszonką

Ewelina
Ciasta
20.01.2016 20:47
Szarlotka z kruszonką

Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 230 g masła 1 jajko nadzienie: 8-10 twardych jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Jabłka pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, umieścić w garnku, dolać wodę, sok z cytryny i dusić przykryte około 15 minut. Wyłożyć na ciasto jabłka, na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki, dodać jajko i dobrze wyrobić ciasto, szybko je zagniatając. Szarlotka z kruszonką to jedno z najpopularniejszych ciast, szczególnie jesienią, gdy jabłek mamy pod dostatkiem. Piec w piekarniku około 50-60 minut (do zrumienienia kruszonki), w temperaturze 180 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/szarlotka-z-kruszonka/