Bezglutenowy tort czekoladowy

Magdalena
Ciasta
13.01.2016 18:55
Bezglutenowy tort czekoladowy

Jedni lubią krem czekoladowy, inni białe kremy, albo owocowe, ale wszyscy są zgodni w jednej kwestii - musi być wilgotny :) CIASTO 5 jajek w temperaturze pokojowej 2 żółtka pół szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki mąki ryżowej/jaglanej /ryżu brązowego 1/3 gorzkiego kakao KREM 500ml śmietany 30% (polecam w kartoniku z Łowicza, taka żółta) 1,5-2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka stołowa cukru pudru płaska łyżka stołowa żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie dżem porzeczkowy domowej roboty NASĄCZENIE 4 kieliszki likieru czekoladowego pół szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru trzcinowego 1 kieliszek wódki bądź spirytusu WYKONANIE W mikrofali lub w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odstawić ją do przestygnięcia, nie może być zbyt ciepła, bo podczas mieszania jej ze śmietaną powstaną w kremie grudki. Po tym jak stwierdzimy, że jest już upieczony, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy ciasto i w formie spuszczamy je na ziemię z wysokości ok 60cm. Krem trzeba rozsmarować i przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć go, posmarować dżemem(lub zrobić dżem na jednym poziomie), wyłożyć krem i zakryć ciastem. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30min. Do przygotowania kremu należy ubić w misce śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę, chowamy śmietanową masę do lodówki. Przewracamy ciasto do góry nogami, tak aby nasz spód był górą i przecinamy na 2 lub 3 części. Kiedy czekolada będzie wystudzona, wyjmujemy masę z lodówki, włączamy mikser i bardzo cieniutką strugą dodajemy czekoladę do masy. Znajomi twierdzą, że wychodzą smaczne, bo nie są zbyt słodkie, ale stanowczo zaspokajają potrzebę spożycia cukru. Jeśli piekę tort, to staram się go dopasować do osoby dla której go robię i nie chodzi tu o kształt czy kolor, tylko o smak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchennepotyczkialergiczki.blogspot.com/2015/06/bardzo-lubie-robic-torty.html