Kluski na parze

Alicja
Obiad
13.01.2016 9:41
Kluski na parze

Składniki: 500g mąki 2 jajka 3 łyżki masła 30 g drożdży 1 szkl mleka 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i części mąki przygotuj zaczyn, tak aby miał gęstość śmietany i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min. Pampuchy, pączki, bułki, kluski, pyzy czy parowańce - w zależności od regionu ich nazwy się zmieniają, ale zawsze chodzi o te same puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego gotowanego na parze. Bułki gotujemy na parze przez ok 10 min, Zimne możemy wypełnić za pomocą szprycy ulubionym dżemem lub marmoladą. Przełóż na posypaną mąką stolnicę i ponownie odstaw do wyrośnięcia, Kiedy bułeczki zaczną rosnąć to znak, że są już gotowe do gotowania. Do przygotowania pampuchów najlepiej jest użyć specjalnego garnka lub urządzenia do gotowania na parze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2015/09/kluski-na-parze.html