Pierś kurczaka po góralsku

Inga
Obiad
06.01.2016 21:30
Pierś kurczaka po góralsku
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

- filet z piersi kurczaka

- oscypek lub inny wędzony ser góralski

- żurawina do mięs

- sól

- pieprz

- oliwa z oliwek lub olej

Przepis

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kładziemy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą z oliwek lub olejem (także od spodu aby mięso nie przywarło) i posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie na mięso kładziemy pocięty w plastry oscypek i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. (w czasie pieczenia możemy zrobić placki ziemniaczane :) ) Mięso wyjmujemy, kładziemy na plackach ziemniaczanych i polewamy żurawiną. Podajemy z ogórkami konserwowymi.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną