Sernik orzechowy

Kasia
Ciasta
04.01.2016 20:01
Sernik orzechowy

Autor: Ulubione Przepisy Kategoria: Ciasto, Sernik Kuchnia: Kuchnia polska Liczba porcji: 1 Składniki Spód: ⅓ szklanki rozpuszczonego masła 1¾ szklanki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych lub owsianych Warstwa orzechowa: 1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich ⅔ szklanki miodu ⅓ szklanki rozpuszczonego masła 2 jajka 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis znajduje się na blogu) 30 minut Czas gotowania 1 godzina Czas całkowity 1 godzina 30 minut Ciasteczkowy spód, przepyszna orzechowa warstwa i kremowy ser to przepis na jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Masa serowa: 750 g twarogu lub 1 wiaderko mielonego białego sera 4 jajka ⅔ szklanki śmietany kremówki 36% 1 szklanka cukru brązowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Instrukcja wykonania Przygotowanie spodu: Ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć lub zmielić blenderem. Podczas przygotowywania każdego sernika należy pamiętać o dwóch najważniejszych kwestiach: – po pierwsze wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, – po drugie sera nie można za długo miksować – TYLKO do połączenia się składników. Fakt, nie ma tych drobnych grudek sera w serniku (a niektórzy je bardzo lubią), ale w przypadku tego sernika, kremowy ser był odpowiedni. W przeciwnym wypadku ser się nadmiernie napowietrzy, urośnie podczas pieczenia i brzydko opadnie podczas chłodzenia. Do tej pory zawsze kupowałam zwykły ser biały i sama go przeciskałam przez praskę, ale nie będę ukrywać, ser wiaderkowy jest dużo wygodniejszy w zastosowaniu. W przeciwnym wypadku ser się nadmiernie napowietrzy, urośnie podczas pieczenia i brzydko opadnie podczas chłodzenia. Ciasteczkowy spód, przepyszna orzechowa warstwa i kremowy ser to przepis na jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku a następnie schłodzić w lodówce przez 12 h. Wszystkie składniki wymieszać w małym garnku i cały czas mieszając podgrzewać przez około 8 minut. Następnie wymieszać je z masłem i wcisnąć w dno tortownicy (o średnicy 23 cm), wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ulubioneprzepisy.com/2016/01/04/sernik_orzechowy/