Pieczona kaczka

Anna
Obiad
28.12.2015 16:54
Pieczona kaczka

Spróbujcie chodź raz a z pewnością będziecie po ten przepis sięgać często. - kaczka w całości,już wypatroszona,gotowa do pieczenia - główka czosnku - ok 4 łyżki oleju roślinnego(jeśli papka będzie za gęsta więcej) - 2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka czarnego pieprzu - 3-4 łyżeczki majeranku - 3-4 łyżeczki papryki słodkiej( u mnie wędzona) - 1 łyżka masła do środka - ok 200 ml wody - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju roślinnego Następnego dnia przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik na 200 st C. Kaczkę wyjąć z lodówki,ułożyć piersiami do dołu,dodać łyżkę masła,olej i wlać wodę... Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć kaczkę,zarówno od środka jak na zewnątrz. Jeśli uznamy,ze mięso jest dobre wyjmujemy go z piekarnika i układamy na półmisku piersiami do dołu(do kaczych piersi spłyną soki z mięsa),przykrywamy folią aluminiową by zatrzymać ciepło. Mięso należy przełożyć do naczynia,w którym będzie pieczone,przykryć i odstawić najlepiej na noc w zimne miejsce (lodówka). W taki sposób mięso odpoczywa sobie a buzujące w nim soki mają czas by się uspokoić. Do miseczki wlać olej,dodać sól,pieprz,majeranek i paprykę - starannie wymieszać na przyprawową pastę,dolewając olej gdy będzie zbyt gęsta. Pierwsza godzina jest pieczona bez podnoszenia przykrycia,potem należy kaczkę przewrócić na drugą stronę,przykryć... Następnie przygotowaną wcześniej pastą smarujemy kaczkę,również od środka i od zewnętrznej strony... Idealna kaczka doskonała na wszelkie święta,uroczystości rodzinne,ale też na zwykły niedzielny obiadek. Na końcu ten odłożony czosnek wkładamy do środka kaczki razem z łyżką masła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/pieczona-kaczka.html

Niespełnione zdolności kulinarne

Anna