Ciasto z batatów, czyli poezja smaków na każdą okazję

Karolina
Fit
28.12.2015 12:04
Ciasto z batatów, czyli poezja smaków na każdą okazję

Ciasto z batatów 700-1000g batatów 1,5szkl mleka owsianego/kokosowego/migdałowego 100g cukru brązowego 10-15ml oleju rzepakowego 3 jajka 1 limonka 1 łyżeczka cynamonu tabliczka gorzkiej czekolady Bataty obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ugotować (ok 15 minut, muszą być miękkie). Brak mąki, mleka i innych dodatków uczulających sprawia, że ciasto z batatów jest dobre dla cukrzyków, osób z celiakią oraz idealne dla tych, którzy dbają o sylwetkę. Bataty zblendować lub przecisnąć przez prasę, wymieszać dokładnie z mlekiem, rozbełtanymi jajkami, cynamonem, olejem, cukrem oraz skórką otartą z limonki i sokiem z połowy limonki. Wystarczy go spróbować, aby stwierdzić, że ciasto z batatów jest jedyne w swoim rodzaju. Tym razem jestem naprawdę mile zaskoczona a w sekrecie zdradzę Wam, że idealnym wykończeniem tego wypieku jest nie cukier puder a.... prawdziwa gorzka czekolada... Przepis na ciasto z batatów jest banalny. W jednym z odcinków zadaniem specjalnym było właśnie upieczenie takiego ciasta. Jest to pyszne wilgotne ciasto przypominające w konsystencji bardzo delikatny sernik :) Ja robiłam z mlekiem owsiano-kokosowym (przepis na mleko podam poniżej). Tak czy tak ciasto wyjdzie i będzie pyszne! Przygotujcie się na wyjątkowo słoneczną i słodką podróż. Po godzinie zrobić test wykałaczką - ciasto nie może się do niej przykleić! A konsystencja... hmmm, napiszę tylko tyle, że nie jest to biszkopt. Przenoszę Was więc w klimat Ameryki Południowej, Kuby i wszystkich tych krajów, które pełne są słońca i... batatów! Rano z kolei, kiedy było już zimne, polałam je gorzką czekoladą. Ja upiekłam je wieczorem i na ciepło było dla mnie zbyt słodkie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.cukromania.pl/2015/12/ciasto-z-batatow-czyli-sodkie-ziemniaki.html