Pieczona pierś z indyka

Ewelina
Obiad
23.12.2015 9:08
Pieczona pierś z indyka

Składniki: około 1 kg mięsa z piersi indyka 3-4 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól ) Wykonanie: Smacznego ! Jeśli chcecie jeść mięso na ciepło, wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie upieczone, zawinięte w papier mięso na około 10 minut. Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki. Jeśli będziecie jedli mięso na zimno, możecie zostawić je zawinięte w papier, aż zupełnie wystygnie. Może mniej niż czekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek w cienkie plasterki. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Indyka piec w temperaturze 160 stopni C przez 110 minut. Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki. Mięso natrzeć przyprawami, przełożyć do miski, obłożyć cebulą i czosnkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2015/11/pieczona-piers-z-indyka.html