Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym

Ana
Przekąski
21.12.2015 12:04
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

- 2 podwójne płaty filety śledziowe (matjas w occie),

- 1 większy ogórek konserwowy (np. kartuskie, kaszubskie),

- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,

- 2-3 łyżki śmietany/jogurtu greckiego,

- 2 łyżeczki musztardy francuskiej + do dekoracji,

- 1/2 cebuli,

- przyprawy sol/pieprz.

Przepis

Śledzie płuczemy w wodzie, gdy są za bardzo intensywne w smaku. Następnie kroimy je na paski/kostkę. Do miseczki dodajemy musztardę, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Cebulę i ogórki kroimy na drobną kosteczkę, dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy śledzie, mieszamy, wkładamy do lodówki do schłodzenia/przejścia smaków. Prawda, że proste? A jakie smaczne :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną