Wegańskie pierogi ruskie

Agata
Dania mączne
18.12.2015 9:13
Wegańskie pierogi ruskie

25 large dumplings): FILLING: - 5 medium boiled potatoes (400 g) * - 1 block of smoked tofu (200 g) - 3 tbsp lemon juice - 1 onion - 1 tbsp nutritional yeast flakes - 1 tbsp soy sauce (use Tamari for gf option) - 2 tsp light miso paste - 1/4 tsp smoked paprika - 1/2 tsp ground black pepper - 1-2 tbsp oil - freshly ground pepper, black or tri-colored (for serving) Polecam ☺ SKŁADNIKI (ok. 25 dużych pierogów): NADZIENIE: - 5 ugotowanych średnich ziemniaków (400 g) * - 1 kostka BIO tofu wędzonego Polsoja (200 g) - 3 łyżki soku z cytryny - 1 cebula - 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżeczki jasnej pasty miso - 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1-2 łyżki oleju - świeżo mielony pieprz kolorowy lub zwykły (do podania) Dlatego do standardowego farszu dodałam pastę miso oraz sos sojowy, aby wzmocnić głęboki słony smak; płatki drożdżowe, aby wzmocnić posmak serowy oraz całą kompozycję umami, a całość wykończyłam jeszcze odrobiną wędzonej papryki oraz skwarkami z tempehu co dało im przysłowiową kropkę nad i. Tak przygotowane pierogi, moim zdaniem, biją na głowę nawet te tradycyjne niewegańskie i jestem pewna, że zasmakują wszystkim, bez względu na rodzaj diety jaki preferują. DOUGH FOR THE DUMPLINGS (in two versions, for you to choose from): TEMPEH BACON: - 1/2 block of smoked tempeh (100 g) - a little bit of oil - pinch of smoked paprika (optional) * Personally, I like potatoes steamed with their skin on, but the choice of the cooking method is up to you. When all the ingredients are ready, rool the dough for dumplings, until about 2-3 mm thick, using a glass, cut out 9 cm circles and fill each one of them with 1/2 tbsp of the filling, firmly stick both ends and cook them in boiling water for 2-3 minutes after they flow up in to the surface of the pot. Serve with tempeh bacon and freshly ground pepper. CIASTO NA PIEROGI (do wyboru): SKWARKI Z TEMPEHU: - 1/2 kostki wędzonego tempehu (100 g) - odrobina oleju - odrobina wędzonej papryki (opcjonalnie) * The second kind is called russian dumplings and the vegan version is made usually with smoked tofu instead of traditional non-vegan cottage cheese and potatoes and onion. I love both versions and today I want to share a recipe for these, so called russian dumplings. Therefore to the standard filling I added miso paste and soy sauce to enhance their deep salty taste; nutritional yeast flakes to enhance the cheesy flavor and umami, and I finished it with a little bit of smoked paprika and tempeh bacon bits. Niedawno publikowałam przepis na te z kapustą i grzybami, którą trochę podrasowałam aromatycznymi dodatkami, a teraz przyszedł czas na te drugie. Dokładnie mieszamy, zakrywamy miskę folią i chłodzimy w lodówce 30 min. - 1h. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pierogi, które też chłodzimy. I choć klasyczna ich wersja, z prostym farszem na bazie ugotowanych ziemniaków, wędzonego tofu i smażonej cebulki, jest bardzo smaczna. Tempeh kroimy w małą kosteczkę i chwilę podsmażamy z odrobiną oleju, odstawiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. To nabrałam ochoty podkręcić nieco te wszystkie smaki, które uwielbiam w tych pierogach i przygotować je w wersji de lux ;) A lubię, gdy są dość mocno słone, pikantne i bardzo wyraziste. Ja swoje szoruję i wkładam do garnka z nakładką do gotowania na parze i gotuję 40-60 min w zależności od ich wielkości. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. - 1h. In the meantime, prepare the dough for dumplings, and chill it. Cut the tempeh into very small cubes and fry briefly with a little oil, set aside on a plate, lined with paper towel. Wykrawamy 9 cm kółka i do każdego wkładamy 1/2 łyżki farszu, zalepiamy i gotujemy we wrzątku do 2-3 min. po ich wypłynięciu. And although the classic version, with a simple stuffing made with boiled potatoes, smoked tofu and fried onion, is very tasty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/12/weganskie-pierogi-ruskie-ze-skwarkami-z.html