Pierniki - zielone choinki z śniegową pierzynką

Paulina
Ciasta
15.12.2015 20:01
Pierniki - zielone choinki z śniegową pierzynką

Do poniższych ciasteczek potrzebowałam: gęstego zielonego lukru do obrysowania konturu zielonego lukru do wypełnienia dużych powierzchni (dość rzadkiego) gęstego lukru białego do utworzenia pierzynek śniegowych cukrowych gwiazdek do dekoracji woreczków cukierniczych Po tym czasie wzięłam w obroty torebkę z białym lukrem i na każdym drzewku narysowałam kilka kształtów przypominających pisaną literkę w. Przed schowaniem do pojemnika, gdzie zielone choinki będą leżeć na sobie polecam je zostawić na noc do całkowitego stwardnienia lukru. Do ich przygotowania potrzebujemy ciasteczek w kształcie choinek (ja użyłam pysznych i aromatycznych pomarańczowych pierników) i lukru królewskiego w dwóch kolorach. Lukrowałam około 20 ciasteczek, więc w czasie obrysowywania wszystkich pozostałych pierników pierwszy miał wystarczająco dużo czasu na wyschnięcie. Aby uzyskać dokładnie taki sam odcień zieleni rozrzedziłam lukier dopiero po obrysowaniu konturów, gdy wiedziałam, że nie będę już potrzebować gęstego lukru. Lukier umieściłam ponownie w worku cukierniczym i ponownie obrysowałam kontur (zerknij na poniższe zdjęcie). W przepisie na lukier wspominałam o gęstościach lukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.ciastkowylab.pl/zielone-choinki/