Orzeszki z kremem kakaowym

Dominika
Desery
14.12.2015 9:04
Orzeszki z kremem kakaowym

Składniki Ilość: ok. 70 - 80 orzeszków z kremem kakaowym Na orzechy 3 szklanki mąki 2 łyżki cukru 3/4 szklanki śmietanki 100 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Na krem 1/2 szklanki wody 2/3 szklanki cukru ok. 3 łyżeczki kakao 1 1/3 szklanki mleka w proszku 140 g miękkiego masła Przygotowanie W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Kuleczkami z ciasta wypełniać każde wgłębienie w patelni, zamknąć formę, mocno ścisnąć i trzymać nad palnikiem przez około 10 minut, obracając ją w połowie czasu na drugą stronę. Najlepiej w trakcie sprawdzić czy ciasteczka już się przyrumieniły, bo czas pieczenia może zależeć również od wysokości na jakiej trzymamy patelnię nad ogniem. Takie ciasteczka w kształcie orzechów włoskich wyglądają bardzo efektownie szczególnie w święta i na pewno posmakują całej rodzinie. Już wszyscy zaczynają sprzątać swoje mieszkania i pewnie poszukują już ostatnich przepisów na potrawy, które podadzą na świątecznym stole. Można też podzielić sobie ciasto na około 9 kuli, a każdą z nich na kolejne 16. Wszystko razem zmiksować mikserem na krem, po czym wstawić do lodówki na około 30 minut. W moim przypadku kakaowym, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Z ciasta formować malutkie kuleczki, które zajmą około 1/2 otworów w formie. Pierwszy raz skosztowałam je u znajomej rok temu i tak mi posmakowały, że w tym roku sama musiałam upiec.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/orzeszki-z-kremem-kakaowym/